Gencek Camii

 


Gencek Camii, ahşap ve taş işçiliği ile yapılmış çok eski bir yapıdır. Rivayetlere göre ilk yapıldığında tamamen ahşap olan camii, zaman içerisindeki tamiratlarla bugünkü şeklini almıştır. Tavan ve zemini hala ahşaptır. 
 
Eski ahşap cami girişine ekilen karadut ağacının yaşı 600’ün üzerindedir. Bulgular caminin ilk halinin 1350-1400 yılları arasında yapılmış olduğunu göstermektedir
 
Orta Mahalle mevkiinde, Gencek’in en eski tarihi eserlerinden olan Goca Muyar ile yan yanadır.
 
En son, 1962 yılında büyük bir tamirattan geçmiştir. Eski Sırçalık antik yerleşimindeki taş kalıntılar buraya getirilerek yapılan duvarları, taş örgü şeklindedir. Sırçalık mevkiinden getirilen taşlar, Gözetkaya mevkiinde kazılan kuyu içerisinde yakılarak kreç yapılmış vecaminin yeniden inşaasında kullanılmıştır.
 
1962 yılında, caminin yeniden inşaasını Gencekli bir müteahhit olan Hacı Mehmet ve Hacı Yusuf torunu Takoğlu Dede lakablı Ahmet Özkara yapmıştır.

BELGE

*1957 tarihli Seydişehir Kazası, Gencek Nahiyesi Merkezi Camisinin Yeniden İnşaatı Dernek Tahsilat Makbuzu
*1957 tarihli Mahdut Mes’uliyetli Gencek Av Tüfekleri Küçük Sanat Kooperatifi Yardım Makbuzu
*1957 tarihli Gencek Köyü Koruma MeclisiYardım Makbuzu
 
Tek şerefeli ve yüksek minaresinin şerefesindeki işlemeler bir hayli ilgi çekicidir. Cami üç katlıdır. Üst katında bayanlar mahvili, zemin katında ise eğitim merkezi ve market bulunur.

Yusuf Avcu
Kutlu Birlik Kanı GENCEK, Türk Sır Budunu KENÇEK 

Yorumlar