Tarihî Gencek Camii

 


Gencek Camii, ahşap ve taş işçiliği ile yapılmış çok eski bir yapıdır. Rivayetlere göre ilk yapıldığında tamamen ahşap olan camii, zaman içerisindeki tamiratlarla bugünkü şeklini almıştır. Tavan ve zemini hâlâ ahşaptır. Eski ahşap cami girişine ekilen karadut ağacının yaşı 600’ün üzerindedir. Bulgular caminin  ilk hâlinin 1350-1400 yılları arasında yapılmış olduğunu göstermektedir. Orta Mahalle mevkisinde, Gencek’in en eski tarihî eserlerinden olan Goca Muyar ile yan yanadır.

En son, 1962 yılında büyük bir tamirattan geçmiştir. Eski Sırçalık antik yerleşimindeki taş kalıntılar buraya getirilerek yapılan duvarları, taş örgü şeklindedir. Sırçalık mevkisinden getirilen taşlar, Gözetgaya mevkisinde kazılan kuyu içerisinde yakılarak kreç yapılmış ve caminin yeniden inşaasında kullanılmıştır.

1962 yılında, caminin yeniden inşaasını Gencekli bir müteahhit olan Hacı Mehmet ve Hacı Yusuf torunu Takoğlu Dede lakablı Ahmet Özkara yapmıştır.

Tek şerefeli ve yüksek minaresinin şerefesindeki işlemeler bir hayli ilgi çekicidir. Cami üç katlıdır. Üst katında bayanlar mahvili, zemin katında ise eğitim merkezi ve market bulunur.

Yusuf Avcu

Gencek Kençek

Yorumlar